W czym podawać mocniejszy alkohol?

Sporo pewnie wiecie już o kieliszkach w których najlepiej pić dany rodzaj wina, z pewnością nie popełnicie też faux pas na przyjęciu i nie podacie młodego wina prosto z butelek, nie będzie też praktycznie możliwości, że wino nie będzie odpowiednio schłodzone. Ale przecież nie samym winem człowiek żyje, alkoholi jest do wyboru do koloru, a dziś zdecydowałam się napisać więcej o sposobach podawania tych mocniejszych trunków, bo jak się okazuje, sprawa nie jest tak oczywista.

Whisky najlepiej jest podawać w szklankach o pojemności 1100150 ml, o zdecydowania grubszym dnie, które nazywa się również old fashion. Przed wlaniem trunku zaleca się wrzucenie do takiej kilku kostek lodu.

Jeśli chodzi o alkohol jakim niewątpliwie jest wódka , to kieliszków jest chyba tyle, co jej rodzajów. Są takie na nóżkach i takie, które kształtem przypominają walec. W tych pierwszych podajemy wódki gatunkowe, wytrawne i słodkie, natomiast czyste najczęściej w kieliszkach walcowatych. Ich pojemność waha się w granicach od 30 do 60 ml.

Koniaki i brandy podajemy w kieliszkach o okrągłej, pękatej czaszy i na krótkich nóżkach albo w koniakówkach Pojemność tego typu naczyń powinna być dość duża i wynosić około 230 ml, jednak dobrze schłodzonego trunku nalewamy tylko jakieś 40 ml, ogrzewamy go natomiast ciepłem dłoni tak, aby jak najlepiej wydobyć jego aromat i smak.

W przypadku likierów ważna jest ich temperatura – powinna być pokojowa, niedopuszczalne wręcz jest podawanie likierów prosto z lodówki. Jeśli chodzi o kieliszki to odpowiednie będą takie na nóżce, których pojemność nie przekracza 60 ml.

Następnym razem postaram się napisać więcej na temat odpowiednich szklanek do drinków i coolerów, czyli drinków bezalkoholowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *