Serwujemy drinki, ale w czym?

Można by rzec, że niezapomnianą domówkę, na którą drzwiami i oknami będą schodzić się znajomi, zorganizujemy wtedy, gdy uda nam się zdobyć przepisy na drinki, które serwują w pubach. To jednak dopiero połowa sukcesu, równie ważne, co barwa i smak jest również sposób podania drinków. I kto mówił, że wygląd nie ma znaczenia?

Oczywiście typ szklanki, czy kieliszka zależy od rodzaju alkoholu, podobnie, jak to było w przypadku win. Zacznijmy więc od cylindrycznych szklanek o grubym dnie, które nazywane są old fashion albo tumblerami. W takich najlepiej podaje się whisky zarówno samą, jak i na przykład z colą. Doskonale będą prezentować się i smakować w nich wszelkie napoje z lodem, ale również long drinki, czyli takie, które zawierają mniejszą ilość alkoholu. W pubach często zdarza się też, że w tumblerach podaje się też same soki albo drinki, w których widać warstwy, które „ładnie” się wtedy wyróżniają.

Wśród szklanek do drinków wyróżniamy również tak zwane highball (drinki typu Jack Danniels and Coke), szklanki collins, które są trochę wyższe, ale też węższe, niż highball. W sztuce barmańskiej przyjęło się, że jest to szklanka uniwersalna do różnych typów drinków.

W pubach bardzo popularne są też kieliszki koktajlowe, które łatwo zidentyfikować, gdyż posiadają stożkowaty kształt, który rozszerza się ku górze, umocowane są na krótkich nóżkach. Najczęściej serwuje się w nich schłodzone drinki, owocowe koktajle i takie z bitą śmietaną. Zwykle przyozdabia się je kawałkiem cytryny, limonki, czy pomarańczy.

Równie ważne, co naczynia są również wszelkiego rodzaju dodatki do drinków, w tym wszelkiego rodzaju słomki i palemki w różnych kolorach. Równie ważne są mieszadełka, owoce, listki mięty, oliwki i rzecz absolutnie obowiązkowa – kostki lodu, pamiętajmy o tym, co najmniej dzień przed organizacją imprezy, żeby w czasie serwowania trunków nie było niespodzianek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *