Pokale i kufle w czym pić złocisty napój?

Polacy uwielbiają piwo, szczególnie w letnie, często bardzo upalne dni. Są tacy, którzy piją złocisty napój prosto z butelki albo co gorsza z puszki, jednak tym samym tracą wiele walorów smakowych, których dostarcza sposób podania tego niskoprocentowego napoju. W restauracjach i pubach piwo zostanie nam podane w specjalnym naczyniu – pokalu albo w kuflu. Jeśli jest inaczej, to znaczy, gdy kelner przyniesie nam piwo w zwykłej szklance albo w butelce jeśli sobie tego nie życzyliśmy, to najprawdopodobniej knajpa jest dosyć kiepska, a zasady savoir-vivreu są personelowi obce. Jednak takie sytuacje zdarzają się bardzo rzadko, przyjrzyjmy się jednak obu rodzajom szklanek do piwa.

Pokale

Zwykle są na cienkiej, niewysokiej nóżce, nie posiadają też uchwytu w postaci ucha, za które ewentualnie można by naczynie podnieść. Wykonane są z cieńszego szkła, dzięki czemu są lżejsze, ale też bardziej kruche i łatwiej je zniszczyć, czy uszczerbić. Jeśli chodzi o pojemności, to możemy wyróżnić pokale od 330 ml do 620 ml. Dzięki eleganckiego wyglądowi, pokale upodobały sobie szczególnie kobiety, dla których picie piwa z ciężkich i masywnych kufli jest najzwyczajniej w świecie niepraktyczne, a nawet uciążliwe.

Kufle

Charakteryzują się tym, że posiadają grube dno i uchwyt, za który najlepiej złapać, aby napić się złocistego trunku. Są masywne i ciężkie, bo wykonane z grubego szkła i piwo chętnie poją z nich prawdziwi koneserzy. Warto wspomnieć, że w danych czasach popularnością cieszyły się kufle drewniane, ceramiczne, a nawet metalowe. Pojemność kufli waha się w granicach od 250 ml do jednego litra i oczywiście ta druga miara jest szczególnie pożądana wśród piwoszy.

Piwo powinno być oczywiście odpowiednio schłodzone, ale równie ważna jest temperatura naczynia w którym się napój podaje. Nalanie trunku do ciepłego kufla, czy pokala to prawdziwe, restauracyjne faux pas.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *