Kształt kieliszków ma znaczenie!

Ostatnio pisałam o tym, że wino dobrze jest przelewać do karafek, dzięki czemu mają one chwilę, żeby zacząć oddychać, smak nabiera głębi, a ewentualny osad zostaje na dnie butelki. Jednak równie ważne, co podawanie wina w karafce, jest serwowanie go w odpowiednich kieliszkach. Głupcem jest ten, kto twierdzi, że smak wina nie jest uzależniony od kształtu kieliszka – proponuję się o tym przekonać i nalać dobrego czerwonego wina do kieliszka z kryształu, od szampana i do właściwego, przeznaczonego właśnie do tego rodzaju wina. Z pewnością poczujecie różnicę.

W gruncie rzeczy rodzajów kieliszków jest tyle, co i win. W bogato ilustrowanych opracowaniach dla koneserów win znajdą się więc kieliszki do Bordeaux, burgunda, Chinona, Chardonnay czy do wina różowego, jednak proponuję zastosować podział na kieliszki do wina białego i czerwonego, ewentualnie do musującego.

Wśród cech kieliszków możemy wyróżnić kilka najważniejszych, a wśród nich barwę szkła, jego grubość, pojemność oraz kształt.

Szkło powinno być oczywiście przezroczyste tak, aby móc podziwiać barwę trunku, który akurat spożywamy. Nie ma mowy o żadnych przebarwieniach, czy słabym wykończeniu. Znawcy win są również przekonani, że kieliszki kryształowe nie nadają się do serwowania wina, właśnie z wyżej wymienionych względów.

Szkło musi być też cienkie, żeby można było wino ogrzać za pomocą ciepła, płynącego z dłoni, natomiast nóżka służy do tego, aby ewentualnemu ociepleniu wina zapobiec. Grube szkło kieliszka sprawiałoby również, że delektowanie się smakiem byłoby co najmniej niewygodne.

Tak, jak pisałam na początku kształt kieliszka ma ogromne znaczenie, jednak o tym, jakie kształty nadają się do różnych rodzajów win napiszę przy następnej okazji. Obok kształtu natomiast ważna jest pojemność kieliszka i powinna wahać się w granicach od 110 do 140 ml, a wino powinno zajmować 2/3 jego objętości.

W przypadku wytrawnego przyjęcia warto zapoznać się z podstawowymi zasadami savoir-vivreu, żeby uniknąć ewentualnej wpadki, jeśli wśród gości znajdzie się prawdziwy koneser win i kąśliwą uwagą zepsuje nastrój, szczególnie gospodarzowi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *