Jeśli wino, to tylko w karafkach

Mimo że w Polsce spożywanie wina do posiłków nie jest tak popularne, jak na przykład we Francji, to jednak powoli zaczynamy naśladować naszych zachodnich sąsiadów i je spożywać, zwłaszcza przy okazji rodzinnych obiadów, czy innych uroczystości. Wciąż uczymy się w jaki sposób wino podawać, jakie serwować do czerwonego mięsa, a jakie do drobiu, coraz więcej wiemy też o doborze odpowiednich kieliszków, których kształt i pojemność uzależnione są od jego koloru. Często też rezygnujemy z podawania tego trunku bezpośrednio z butelek, a decydujemy się na karafki do wina, które różnią się kształtem, długością szyjki, czy grubością i rodzajem szkła, z którego zostały wykonane, ale od początku.

Wino do karafek należy przelewać dosyć powoli i po jej ściankach, tak, aby zachować jego smak, ale również barwę. Karafki są zwykle zaopatrzone w korki, które sprawiają, że wino nie wywietrzeje, nawet jeśli uczta będzie trwała kilka godzin, zapobiegną one również ewentualnemu wylaniu się wina, przy przypadkowym przewróceniu karafki. Pojemności karafek są różne, nie przekraczają jednak jednego litra, gdyż nalewanie z takich byłoby dosyć nieporęczne. Lepiej też ustawić na stole kilka mniejszych karafek tak, aby goście swobodnie mogli po nie sięgać z różnych części stołu, niż zdecydować się na jedną, postawioną w centrum. Producenci nas rozpieszczają, proponując rozmaity design tychże naczyń, nawiązujący zarówno do klasyki, jak i nowoczesności.

Przelewanie wina do karafki (mam tu na myśli czerwone wino) ma jeszcze jedną zaletę – nie ma właściwie możliwości, aby wraz z trunkiem przelać osad, który znajduje się na dnie butelki, czy też mikroskopijne elementy pozostałości korka. Dzięki przelaniu wina do naczynia, zaczyna ono również „oddychać” i zyskuje na smaku. Warto jednak pamiętać, że przelewanie bardzo starych win może doprowadzić do utraty jego naturalnego koloru, dlatego lepiej pozostawić je w butelce, wszak w tym momencie smak weźmie górę nad sposobem podania trunku, a to przecież jest o wiele bardziej ważne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *